tisztítás

Sörfőző gépek tisztítása és karbantartása

Miért fontos tisztán tartani a sörfőző gépet

Nem akarunk kedvetlen arcot, amikor először megkóstoljuk a saját sörünket, ugye? A sörfőző gépünk rendszeres tisztítása nem csak a szerkezetek tisztántartásáról szól. Ez a kulcsa az isteni sörnek és a gépünk hosszú szolgálatkészségének. Amikor sört főzünk, mindenféle anyag és maradék halmozódik fel, ami simán ráteszi a bélyegét a sörünkre. Nézzük meg, miért fontos alaposan ápolni a gépünket!

1. Ízminőség fenntartása

Ki akar keserű vagy furcsa ízű sört? Bármikor bekerülhetnek oda maradékok, amik elrontják az ízvilágot. A rendszeres tisztítás garantálja, hogy a sörünk csak a legjobb ízekkel kápráztassa el az ízlelőbimbóinkat.

2. Hibák elkerülése

Ha nem akarunk idegeskedni a szerviz költségei miatt, tartsuk karban a gépet! A lerakódott dolgok idővel rendes káoszt okozhatnak a gépben, amit költséges és bonyolult megjavítani. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt, és csökkenthetjük a jövőbeli kiadásainkat.

3. Higiénia

A sörfőzés nem játék! Ha nincs tisztán tartva a gép, a baktériumok és a penész is teret nyerhet. Ezek nem csak az ízélményt tehetik tönkre, hanem egészségtelen is lehet. Jobb ezeket távol tartani.

4. Tartósság

Mindannyian azt szeretnénk, hogy egy készülék sokáig velünk maradjon. Ha rendszeresen ápoljuk a sörfőzőnket, azzal jelentősen megnövelhetjük annak élettartamát. Egy rendben tartott gép nem hagy cserben olyan könnyen.

5. Teljesítmény javítása

Egy tiszta gép mindig jobban működik! Nincs szó annyi időigényes várakozásról, ha minden alkatrész tiszta, hiszen így jobban megy a hőátadás és rövidebb a főzési idő.

Előnyök Példák
Ízminőség fenntartása Töröljük le a régi ízeket az új ízélményért!
Hibák elkerülése Kisebb eséllyel robban ki technikai probléma
Higiénia Távol tartjuk a nem kívánt mikro müszi barátainkat
Tartósság Ki szeretne új gépet vásárolni?
Teljesítmény javítása Gyorsabban kész a jó sör

Tisztán tartva és gondosan karbantartva a sörfőző gépünket, mindig hibamentesen dolgozik, és elkerülhetők a későbbi kellemetlenségek is. Ha valami újjal próbálkoznál, ne hagyd ki a vásárlási útmutató és a használat cikkeket!

Tisztítási lépések főzés után

Itt van pár lépés, amit érdemes követni, hogy a gép mindig szuper állapotban várja a következő akciót.

1. Alkatrészek leszedése

Kapjuk le a főző edényt, szűrőket, mindenféle alkatrészt, ami mozdítható. Ezeket simán kipucolhatjuk külön.

2. Első öblítés

Locsold le az alkatrészeket jó meleg vízzel, hogy eltűnjenek az olyan maradékok, mint a maláta meg a komló.

3. Tisztító cucc bevetése

Válasszunk valami jó tisztítószert, ami passzol hozzá. Mixeljünk egy kicsit vízhez, aztán egy puha szivaccsal nyomuljunk rá.

Tisztítószer Hogyan használd
Mindennapi tisztítószer Keverd vízzel és vidáman dörzsöld át szivaccsal
Szódabikarbóna Csapd össze vízzel pasztává, aztán bedörzsölés mehet
Ecet 1:1 arányban a vízzel, utána már csak leöblítés

4. Öblítés

Amikor már tiszták az alkatrészek, csapból vizet rájuk, hogy a tisztítószer ne maradjon bennük.

5. Száradás

Hagyd őket a levegőn száradni vagy puha ronggyal át is törölheted őket, hogy mihamarabb szárazak legyenek.

6. Összerakás

Miután az alkatrészek csont szárazak, dugd össze őket és tedd vissza a helyükre.

Milyen tisztítószereket használj

Összeszedtük a cuccokat, amikkel biztosan elérhetjük a kívánt hatást, és még a nagymama is büszke lenne ránk.

Alapvető tisztítószerek

Tisztítószer típusa Leírás
Víz és ecet Tökéletes társ a vízkő ellen, természetes módon.
Mosogatószappan Zsíros szennyeződések ellensége.
Speciális sörfőző tisztítószer Direkt sörfőző gépekhez alakított csodaszer.

Kiegészítő tisztítószerek

Tisztítószer típusa Leírás
Klórmentes öblítő Használat után gyönyörű fényt ad, és eltüntet minden apróságot.
Szódabikarbóna A makacs szennyeződések rémálma.

Figyeljünk oda, hogy mindig a dobozon levő leírás szerint használjuk a szereket.

És mi az, amit sosem csinálunk? Súrolószerekkel nekimenni a gépnek! Tönkretehetik a szépen csillogó felületet vagy a műszaki részeket.

Gyors és alapos tisztítás nemcsak a gépeink élettartamát nyújtja meg, de a sörrel sem lesz gondunk az ízt illetően. Nézzük át a recepteket, és élvezzük, ahogy a tiszta gépből kifolyó aranyló nedű soha nem okoz csalódást! Ki akar végülis rossz sört, ugye?

Gyakori műszaki bakik és megoldásaik

Amikor a sörfőző gépünkkel babrálunk, néha becsúsznak kisebb-nagyobb zűrök, amik bezavarnak a főzési folyamatba. Összeszedtük, mik a leggyakoribb bakik és hogyan lehet gyorsan orvosolni őket, hogy elkerüljük a bosszúságot.

1. Szivárgás a rendszerben

Hiba Röviden Gyorsjavítás
Szivárgás A gép csövei megcsordulnak, így elfolyik a drága víz. Nézzük át a tömítéseket és csatlakozásokat. Csere, ha bármi repedezett vagy roncsolt.

2. Forróbb a gép, mint egy trópusi nyár?

Hiba Röviden Gyorsjavítás
Hőmérséklet túlpörgés A sörfőző nem hűl le, így az ízek is megsínylik. Nézzük meg a termosztátot. Ha döglött, cserélni kell, mint a mai időjárást.

3. Megállt a mutatvány?

Hiba Röviden Gyorsjavítás
Automatikus leállás A gép lecsapja a villanyt, ha túlhevül. Ellenőrizzük a ventillátort. Fújjuk le a port a hűtőbordáról és tisztítsuk ki a szűrőket.

4. Nehézségek az erjesztésben

Hiba Röviden Gyorsjavítás
Lassú erjedés Az erjedés nem tuti, aminek következtében a sör íze furcsa lehet. Kukucskáljuk be az erjesztő edényekbe és mérjük le a hőfokot. Ha kell, kapjunk elő egy másik élesztőt.

5. Rossz az íz, mint a citrom tejjel?

Hiba Röviden Gyorsjavítás
Borzasztó ízkombó A sör ízvilága más, mint amit vártunk. Gyerünk, ellenőrizzük az alapanyagokat és a frissességet, na meg a víz tisztaságát is!

 

A szerzőről

Shopping Cart